55273
Książka
W koszyku
Kucharka Litewska" to jedna z najbardziej znanych polskich książek kucharskich z XIX wieku. Nadal uznawana jest za podstawę kuchni polskiej, składającej się z tradycyjnych dań, znanych od wieków. "Kucharka Litewska" inspiruje niejedną panią domu ? gwarantuje niepowtarzalny smak i aromat każdej potrawy wolnej od chemicznych dodatków i ulepszaczy smaku. Zbiór przepisów pozwala na gotowanie innego dania każdego dnia, a przy tym zapewnia smaczne obiady w niskiej cenie. Książka kucharska opiera się na prostych przepisach, które królowały w kuchniach mieszczan, dworkach szlacheckich, ale także w chłopskich chatach. Mogą stanowić nie tylko inspirację kucharską ? są wspaniałym świadectwem obyczajów i tego, jak dawniej jadano. W pozycji można również znaleźć wiele praktycznych porad dotyczących prowadzenia kuchni. Sama autorka mówiła o swoim dziele tak: Książka zawiera przepisy gruntowne i jasne, własnem doświadczeniem sprawdzone, sporządzania smacznych, wykwintnych, tanich i prostych rozmaitych rodzajów potraw tak mięsnych jako i postnych, oraz ciast, legumin, lodów, kremów, galaret, konfitur i innych deserowych przysmaków, tudzież rozlicznych aptecznych zapraw, konserw i rzadszych specjałów, z przydaniem na początku książki dokładnej dyspozycji stołu.
Status dostępności:
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia Filia Leńcze
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia Filia Stanisław Dolny
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Recenzje:
Inne wydania:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej